A kézműves sörök mennyországa és a natúrborok rejtelmei

Mindent arról, amit a sörcsapok és a hűtők rejtenek!

2015 tavaszán még hatalmas újdonságnak számítottak a kézműves sörök, amikhez akkor sokkal nehezebb volt hozzájutni, mint manapság. A népszerűsége szerencsére napjainkra sem csökkent, ám 5 évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy a Bestia tökéletes lesz egy sörözős, beülős helynek, ahol az is talál kedvére valót, aki megéhezett és az is, aki csak kortyolgatna valami különlegeset. Mára ez persze egy kicsit másabb valamivé nőtte ki magát, de a kézműves sörök szerencsére megmaradtak.

Ezekről a sörökről tudni kell, hogy a magasabb komlótartalom, illetve a speciális kézműves élesztő miatt hűtve kell tárolni, így nálunk nem a vendégtérben, hanem egy szinttel lejjebb, a raktárban helyezkednek el a söröshordók, amiket szigorúan 2 fokon tárolunk. A koncepciót tekintve mindenkinek próbálunk a kedvére tenni és a különböző fajtákból két alternatívát is kínálni. A kínálatot úgy válogattuk össze, hogy különböző irányok legyenek, így az is megtalálhassa a kedvére valót, aki a hagyományoshoz ragaszkodik és az is, aki kipróbálna egy fokkal merészebbet. Jelenleg 8 fajta sörünk van, benne pilsner, lager, ipa, búza, pale ale és a klasszikus asahi, az „egy korsó sört kérnék” vendégeknek. A hölgyeknek bátran ajánljuk a belga meggysörünket, nyáron pedig kihagyhatatlan egy frissítő savanyú finomság. A csapolt sörök mellett 30 féle üveges nedűnk is van, amiben megtalálható az extrém észt savanyú málnás búzasörtől kezdve a klasszikus londoni ipáig minden.

A kézműves buborékos mellett a borokban is igyekszünk haladni a korral, így egyre több natúrbor található meg a borlapunkon. Ha körbenézünk a világban, minden téren egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a természetes dolgok, így a borok világát sem kerülhette el ez a hullám és mi ennek nagyon is örülünk.

A biodinamikus borkészítés különlegessége, hogy a termelési folyamatot a természethez igazítják, így például a szüreti munkák van, hogy a holdfázisokhoz mérten folynak, illetve olyan is előfordul, hogy a szerves trágyát tehénszarvba töltik, mielőtt a földbe ássák. Ez a fajta gazdálkodási mód arra ösztönzi, sőt mondhatni kényszeríti a termelőket, hogy összekapcsolódjanak a természettel és a vegyszerek helyett inkább lélegezzenek együtt a szőlővel.

Ha nagyon egyszerűen akarnánk megfogalmazni, hogy mit is értünk natúrbor alatt, akkor azt mondanánk, hogy egy olyan késztermék, amihez semmit nem adtak hozzá és nem is vettek el. Nincsenek faélesztők, vegyszerek és adalékanyagok, semmi derítés és minimális vagy zéró kénhasználat. Célja, hogy minél közelebb maradjanak az alapanyaghoz és minél kevesebb beavatkozással készítsék el a végterméket. 

A natúrborok elsőre zavarosabbnak, sűrűbbnek, más ízűnek tűnnek mint a „hagyományos” társaik, azonban idő kérdése, hogy az ember megszokja és megszeresse őket. Mi a Bestiában igyekszünk minél több ízt megmutatni a vendégeknek és a személyzet, valamint a sommelier-k magas szintű tudásának köszönhetően mindenki megtalálja a számára legtökéletesebb kortyolnivalót.